Eduard Costa porta la màgia de L’últim indi a Alta Alella - Papers de vi

Eduard Costa porta la màgia de L’últim indi a Alta Alella

El concert va donar el tret de sortida al Festival d’Estiu d’Alella

Eduard Costa durant el concert a Alta Alella
Eduard Costa durant el concert a Alta Alella | Òscar Pallarès

El Celler de les Aus va acollir dijous passat el primer dels concerts del Festival d’Estiu d’Alella. En el marc idíl·lic del celler, entre vinyes, i havent tingut la possibilitat de sopar amb les propostes d’un food truck i els vins de la casa, els assistents van gaudir d’un concert en què Costa i els seus músics van seduir des del primer minut tot desgranant per complet el primer disc de la formació, que va sortir al mercat fa tan sols uns mesos.

Uns minuts abans de l’actuació, la revista Alella va tenir l’oportunitat d’entrevistar Eduard Costa. Aquesta és la conversa que vam mantenir amb ell:

Explica’ns què és L’últim indi

És un projecte musical que ha nascut al mes de març amb una banda de cinc músics que som en Pol Maresma, en David Curto, la Malena Sampietro, en Carlos Llamas i jo mateix.

Però tot plegat ve d’un embrió previ, de la feina feta entre en Caïm Riba i tu, oi?

Sí, amb en Caïm vam estar un any i mig produint, veient-nos una vegada a la setmana. Jo li portava un tema i ell treballava la producció i l’enllestíem. Ha estat un procés de descoberta de la sonoritat del projecte.


D’on sorgeix la necessitat de “parir” un projecte nou i desvincular-te dels Amics de les Arts?

Jo escrivia... i sortien cançons. Són unes cançons que tenen una naturalesa i un ús de la paraula molt propis. Jo tenia ganes de compartir aquestes paraules i aquestes músiques i aquí neix la necessitat de fer aquest primer disc de L’últim indi.

I quin camí ha de fer ara L’últim indi?

Mira, primer vaig fer les cançons amb en Caïm Riba. Ara hi ha una banda i, per tant, de cara al proper disc, passaran coses diferents, coses noves. Acabarà essent una cosa que tindrà una nova personalitat.


Quines sensacions tens dalt de l’escenari, com de diferents són les coses ara respecte de la teva experiència anterior?

És una cosa molt directa al cor, molt personal. El que faré avui d’aquí una estona és obrir-me i mostrar una intimitat i compartir-la. Aquestes cançons van arribant a cada persona i, si aquesta persona connecta amb la cançó, la cançó germina. És un projecte molt diferent dels Amics de les arts, és un tornar a començar, un descobrir cada lloc, cada públic. El d’avui és, oficialment, el segon bolo de la gira. Això funcionarà si el públic gaudeix, si surt d’aquí content, i ho transmet als seus amics, a la seva família, a la gent que pensi que li pot agradar el que nosaltres fem.

Tornes a Alta Alella...

És molt bonic, perquè en tinc molt bons records. Sempre ens hi han tractat superbé. És aquesta barreja de terra, de fruit, de gent que té un desig de fer coses ben fetes. Tenia moltes ganes d’aquest bolo perquè sabia que seria bonic, que estaria tot molt mimat, molt ben organitzat. Estem a una vall preciosa del Maresme, és un luxe!

A més, el món del vi sempre t’ha interessat

És que percebo el vi com una forma d’art. L’atracció que tu tens quan, com a músic, fas una cançó, la trobo en en Josep Maria i la Mireia Pujol-Busquets quan fan un vi. Veig com el parlen, com el viuen... és bonic el diàleg i el romanticisme que hi ha entre el vi i el seu productor, ho trobo molt poètic.

Com serà aquest concert d’avui? Quines sensacions tens?
Cada bolo és únic i diferent. Avui passaran coses que només passaran avui i per a la gent d’aquí.

Ara ja fa cinc anys que vius a Sant Pol de Mar... En aquest temps, t’has convertit en un gran defensor d’aquest municipi i de tota la comarca, sovint te’n mostres enamorat!

És que m’agrada molt! Sant Pol me l’estimo molt, i noto que Sant Pol m’estima a mi també. És un poble molt cooperativista, molt associatiu. Gent que se sent part del lloc, que té cura de les barques, viu al carrer, té cura de la colla de timbalers o de gegants. Tothom posa el seu gra de sorra per fer el poble més arrelat possible. Ho sents i és molt bonic. M’hi sento molt acollit, és un plaer viure-hi!

Vols afegir alguna cosa?
Sí, i tant! Llegiu Papers de vi! Llàstima que això no sigui la tele, sinó podríem fer un vídeo. Clar que... teniu web! Fem-lo, no?


(I aquest és el vídeo que vam enregistrar)

Llegir l'entrevista a la web Papers de vi